Tandenbleken nu

Losse tanden: wordt het beter?

Losse tanden: wordt het beter?

Geplaatst op

Het hebben van een losse tand als volwassene kan verontrustend zijn. Als een van je blijvende tanden loszit, ben je bang dat je die tand verliest, een dure reparatie nodig hebt of een ernstig gezondheidsprobleem hebt. Permanente tanden kunnen om verschillende redenen loskomen, zoals verwondingen, slijpen, bijten op dingen die te hard zijn, of tandvleesproblemen. Niet alle losse permanente tanden vereisen een bezoek aan je tandarts, maar er zijn een paar gevallen waarin je hulp moet zoeken.

Iets losse tanden

Als de gekwetste tand net iets loszit, zal hij meestal vanzelf strakker worden. Er kan een kleine hoeveelheid bloedingen van het tandvlees ontstaan terwijl het geneest. Vermijd kauwen of bijten met die tand en blijf een paar dagen bij zacht voedsel. Schud er niet mee en probeer hem niet te bewegen, behalve in eerste instantie om hem te verplaatsen als de tand een beetje scheef staat.  Als de tand in een paar dagen niet op zijn plaats is aangedraaid, neem dan contact op met je tandarts om er zeker van te zijn dat de schade niet ernstiger was dan je oorspronkelijk dacht.

Slijpen

Als je je tanden slijpt en een of meer van de tanden zijn nu los, dan wil je zo snel mogelijk met je tandarts praten. Slijpproblemen kunnen gemakkelijk worden behandeld om je tanden te beschermen en extra letsel te voorkomen. Je tandarts zal je waarschijnlijk een gebitsbeschermer voorschrijven die je moet dragen, vooral als je slaapt, om te voorkomen dat je tanden tegen elkaar aanslijpen.

Tandvleesaandoeningen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een onverklaarde losse permanente tand is de onderliggende tandvleesaandoening. Tandvleesaandoeningen beginnen als tandvleesontsteking, een infectie die rood, teder tandvlees veroorzaakt dat bloedt tijdens het poetsen. Indien onbehandeld, zal gingivitis uiteindelijk overgaan in parodontitis. Parodontitis is het gevolg van een ophoping van tandplak op de tanden boven en onder de tandvleeslijn. Als de tandplak niet wordt verwijderd, verhardt deze tot tandsteen, wat het tandvleesweefsel irriteert en vernietigt. Het tandvlees bloedt af en begint terug te lopen van de tanden, waardoor zakken ontstaan die bacteriën vasthouden en de infectie verergeren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je meer weten over dentale onderwerpen? Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ tandenblekennu.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden